Ventriküler Septal Defekt (VSD)
19 July 2019Fallot Tetralojisi (Mavi Bebek Hastalığı)
19 July 2019Bebekler ve küçük çocuklar erişkinlerden sayıca daha az ter bezleri olduğundan sıcak havada daha kolay etkilenirler. Düzenli su içirilmeli, ince giydirilmeli ve serin tutulmalıdır.
Güneşten Korunma Nasıl Olmalı?
Serin tutup, güneşten korumalıyız. Vücutlarını soğutma kabiliyeti yeterince gelişmemiş olduğundan, bebek ve çocuklarda sıcak basması ve sıcaklıkla ilişkili rahatsızlıkları çabuk gelişir.
Aşağıdaki önlemler onların sıcakta mutlu ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur;
- Direkt güneş ışığından özellikle 6 aydan küçük bebekler uzak tutulmalıdır. Bebeklerin derilerinde güneşten koruyucu melanin pigmenti de çok azdır.
- Daha büyük bebeklerde özellikle güneş ışığının çok etkili olduğu aylarda direk güneş ışığından korunmalıdır. Sıcak havada dışarı çıktığımızda bebek arabasına güneşlik takılmalıdır.
- Güneş koruyucu faktörü (sun protection factor-SPF) en az +30 faktör güneş kremleri birçok firma tarafından üretilmektedir. Çocuklar için olanları tercih ediniz, bu kremler cildi daha az irrite eder. Düzenli olarak havuz ve denizde kullanınız. Güneş yanıkları çocuklarda dahi cilt kanseri riskini arttırır, bu nedenle güneşte her 2 saatte bir güneş kremini tekrar sürünüz.
- Güneşin direkt ışığından saat 11-14 arası uzak tutunuz. 30-50 faktör kullanınız. Yara olan bölgelere en az 50 faktör güneş kremi kullanınız.
- Bebeğinizin kıyafetleri, vücut ve ayaklarını; güneş şapkası ise, başını ve ensesini örtecek özelliklerde olmalıdır.
Bebek ve Çocuklarımızı Nasıl Serin Tutarız?
- Çocuk havuzları oyun çocuklarının serinlemeleri için iyi bir seçenektir. Havuzu gölgede tutun ve bebekleri havuzda iken gözlem altında tutunuz.
- Uyku öncesi ılık banyo oldukça yararlıdır.
- Yatak odası örterek serin tutulabilir, bebeğe doğrudan yönelmeyen vantilatörlerle odanın hava devir daimine yardımcı olabilirsiniz.
- Uyku da az giyindirilmelidir. Geceleyin bebeğiniz üstünü açıyorsa, beziyle ince tek kat uyku tulumu giydirilebilir ya da yüzünü örtmeyeceğinden emin ya da bebeği dolamayacak şekilde iyi bağlanmış çarşaf kullanabilirsiniz.
- Yorganı kaldırın, çarşafla yatırın. Çok sıcak havalarda plastik bir torbaya çarşafı koyup 2 saat buzdolabında soğutup sonra kullanın.
- Bebeğin derecesiyle oda ısısını takip edebilirsiniz. İdeal ısı uyuyan bebek için 18-20 derecedir.
Sıcak Havada Bebekle Seyahatte Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Arabayla seyahatte günün en serin saatlerini, sabahın erken saatlerini tercih ediniz. Bebeğinizin arabanın içinde iken gölgede olduğundan emin olunuz, klimayı ya da pencereyi açınız. Park halinde iken bebeğinizi asla yalnız bırakmayınız.
Havanın orta düzeyde sıcak olduğu zamanlarda dahi bebeğiniz için arabanın hızla çok ısınabileceğini unutmayınız.
İsilik Nedir, Nasıl Önlenir?
İsilik kaşıntılı, küçük, kırmızı döküntüdür. Deride karıncalanma ya da kaşıntı hissine neden olur. Bebek ve çocuklarda ter bezleri tam gelişmediği için isilik daha sıktır. Çinkolu ya da hint yağı içeren kremler deriye koruyucu etki gösterir.
Bebeğin bez bölgesine sürülen kremler, isiliğin sık görüldüğü, çene altı ve diğer bölgelere de sürülebilir. Bebeğin elbiselerinin sık değiştirilmesi ve ılık banyo da yararlı etki gösterir.
Dehidratasyon (Kuruma) Nasıl Önlenir?
Bebeklerde dehidratasyonu önlemek için çok sıvı içirilmelidir. Bebeğiniz günde 6-8 kez hafif ıslak bezi oluyorsa yeterince hidrasyon sağlanıyor demektir. 2-3 yaşındaki çocuklar sıcak havalarda besinlerdeki su dahil en az 1300 ml su tüketmelidir. Bu miktar çocuk büyüdükçe arttırılmalıdır. Erişkin kadın 2500 ml, erkek 3500 ml su içmelidir.
Kalp hastası çocuk ve bebeklerin dehidrate olmaması hayati öneme haizdir. Anne sütüyle beslenen ya da biberonla beslenen bebeğinize, sıcak havalarda ek olarak kaynatılmış ılık su verebilirsiniz. Gece uyanıyorsa, süt içmek istiyor olabilir, sütünü içmiş ise su vermek denenebilir.
Sıcak Hava Kalbimizi Nasıl Etkiler?
Sıcak havada vücüdumuzu soğutmak için terleriz, bu nedenle her zamankinden daha fazla sıvı kaybederiz. Bu durum kan basıncında düşmeye ve kalbin daha hızlı atmasına neden olur. Yeterince su ve şeker içermeyen sıvı tüketildiği sürece çoğumuzda bir soruna yol açmaz ve dehidratasyona neden olmaz.
Sıcak havada kalbin iş yükü arttığı için koroner hastalarında anjina (göğüs ağrısı) tetiklenebilir. Kalp yetersizliği olan hastalarda kalbin istenen düzeyde kasılması, pompa görevini yapamaması nedeniyle vücudun serin yerde tutulması çok önemlidir. Bu hastaların kullandıkları idrar sökücü diüretik ilaçlar kaybının artmasıyla baş dönmesine neden olabilir. Kısa süreyle ilaçlara ara verilebilir ve bunun için doktorunuzla görüşmeniz gerekebilir.
Sıcak Çarpması Nedir?
Sıcak çarpması vücut kendini soğutamayıp çok ısındığında meydana gelir. Vücut ısısı 40 derece üzerine çıktığında, hücreler ölmeye başlar ve önemli organlar çalışmamaya başlar.
Tedavi edilmediğinde, organ yetersizliği ve beyin hasarı gelişir, ölüme neden olabilir.
Sıcak çarpmasının belirtileri nedir?
- Vücut ısısında artış-major bulgu vücut ısısının 40 derece ve üzerinde olması
- Aşırı terlemenin aniden durması, vücudun artık terleyememesi aşırı ısındığının ve dehidrate olduğunun majör belirtisidir
- Aşırı susama (ileri evrede ise bebek halsiz olduğundan daha az içmeye başlar)
- Soluk, nemli cilt
- Hızlı nabız (Taşikardi)
- Hızlı nefes alma
- Fontanelde (bıngıldak) çökme
- İdrarda azalma ve koyu renkli idrar
- Kuru ağız ve gözler
- Baş ağrısı, kas krampları
- Uykulu ya da gevşek olma hali
- Konfüzyon, kusma
- Koma
Sıcak çarpmasında ne yapılmalı?
Yukarıdaki belirtileri olanlar, acil tedavi edilmelidir. Acilen ambulans çağırılmalı ve hastaneye getirilmelidir.
Ambulans beklerken, serin bir yere geçilmeli, fazla elbiseler çıkarılmalı, deri ıslak çarşafla ya da su sprey tarzında uygulanarak serinletilmelidir.
Şuur açık ise, soğuk olmayan ılık su içirilmelidir. Güvenle yutkunabiliyor ve şuur kapalı değilse sıvılar içirilmelidir.
Bebekleri sıcak çarpmasından korumada temel birkaç hatırlatma
- Serin ve gölgede tutulmalı. Dışarda iseniz bebek arabasını ıslak elbiselerle örtün ve ince kıyafetler giydirin
- Bebek ve çocukları kısa bir süre gölgede bile olsa park halindeki arabanın içinde yalnız bırakmayınız.
- Bebekler susadığını söyleyemez, sıcak havalarda fazladan sıvılar içiriniz.
- Bebeğiniz halsiz ya da ajite ise bu bulgular sıcak etkisiyle olabilir. Sıvı içiriniz ve doktora götürünüz.
- Bebeğinizin ateşi çıkar, aşırı halsiz (unutmayın çok sıcak herkesi bir miktar halsizlik bırakabilir) ya da beslenmesi azalmışsa ivedilikle doktorunuza danışmalısınız.