Omega 3 Hapları Kalbi Korumaz mı?
21 December 2019Coronavirüs Korunması Nasıldır?
6 February 2020Çocuklarda Ritim Bozukluğu Neden Olur? Çocuk Kalp Doktorunuz Prof. Dr. Taner Yavuz YouTube Kanalı Hasta Okulu Tv’de Anlatıyor. İyi seyirler dilerim. Bizimle kalın, sağlıcakla kalın ❤
Prof. Dr. Taner Yavuz | İstanbul Çocuk Kardiyoloji
Çocuklarda Ritim Bozukluğu
Çocuk doktorunuz size çocuğunuzda gerçek bir ritim bozukluklukları (aritmi) var derse, bu çocuğunuzun normalden hızlı (taşikardi), çok hızlı (flutter), hızlı ve düzensiz (fibrilasyon) , normalden yavaş (bradikardi), ya da izole erken erken vuruyu (prematür erken vuru) ifade ediyordur. Her ne kadar gerçek aritmi çok sık olmasa da, varlığı ciddi bir sorunu işaret ediyor olabilir. Nadiren bayılma ve kalp yetersizliğine yol açar. Aritmiler başarıyla tedavi edilebildikleri için aritmilerin mümkün olduğunca erken tanınması hayati öneme haizdir.
Supraventriküler Taşikardi
Çocuklarda en sık ritim bozukluğu supraventriküler taşikardi (SVT) ‘dir. Paroksismal atriyal taşikardi (PAT) veya paroksismal supraventriküler taşikardi (PVST) olarak da adlandırılır. Çocuklar ve adölesanlarda SVT çoğunlukla yaşamı tehdit eden bir çarpıntı değildir. Tedavi ancak olayın uzaması ve sıklığının artması durumunda düşünülür. Birçok bebek SVT ’den sınırlı bir süre etkilenir. Semptomlar çoğunlukla tedaviden 6 -12 ay sonra kaybolur.
Uzun QT Sendromu
Uzun QT sendromu tıpkı diğer aritmiler gibi kalbin elektriksel sisteminin yanlış çalışmasıdır. Kalbin elektriksel aktivitesi hücre içindeki ionların hücrenin duvarından içeri ve dışarı akışı ile sağlanır (bunlar elektrik yüklenmiş kalsiyum, sodyum, potasyum ve klorid gibi parçacıklardır). Bu akış küçük ion kanalları vasıtasıyla kontrol edilir. Kalp kasıldığında bir elektrik sinyali yayar. Bu sinyal elektrokardiyogram (kısa adıyla EKG) ile kaydedilir ve tipik bir dalga formu oluşturur. Bu dalga formunun değişik bölümleri harflerle tanımlanır- P, Q, R, S ve T gibi. QT aralığı kalbin alt bölümü olan karıncıkların kasılma ve gevşemesini temsil eder. EKG okurken QT süresi hesaplanır. Şayet QT süresi uzamışsa buna uzun QT denir.
Wolff-Parkinson-White (WPW) Sendromu
Normal kalp atım elektriksel iletisi sağ atriumda yer alan sinüs düğümünden başlar. Kalbimizin doğal pili olan bu odaktan ileti ateşlendiğinde sağ ve sol atriuma yayılır ve onların kasılmasını sağlar. Uyarı atriumlarla ventriküller arasında köprü olan atrioventriküler (AV) düğümü geçer ve ventrikül duvarı boyunca ilerler ve kasılmayı tetikler. Normal elektriksel uyarı paterni sayesinde kalp kan ile dolar ve normal şekilde kasılır.
Wolff-Parkinson-White (WPW) Sendromu supraventriküler taşikardiye (SVT) neden olan elektriksel ileti bozukluğudur. WPW’da normal ileti yolu dışında normal kalp kasından olan aksesuar (fazladan) ileti yolu vardır. Bu yol özelleşmiş ileti yolu değildir, uyarıyı normalden daha hızlı ve her iki yönde iletir.
Elektriksel uyarılar aksesuar yol yanı sıra normal AV-His sisteminden de geçer. Uyarılar böylece kalbin çevresinde halka oluşturan biçimde ve çok hızlı iletilir. Buna reentry taşikardi ya da SVT denir. WPW olanların %50’sinde renetry ritim bozukluğu olur, bazı hastalarda ise ayrıca atrial fibrilasyonda görülebilir. WPW hastalarında en büyük endişe atrial fibrilasyonun hızlı ventrikül cevabının yaşamı tehdit eden bir artmi türüne ventriküler fibrilasyona evrilmesidir.