Kalp Damar Tıkanıklığı
17 January 2022Kalp Atışı Kaç Olmalı
17 January 2022Kalp sıkışması, hastanın bir anda ya da bir aktivite sonucu kalbinde hissettiği bir sıkışmadır. Kalp sıkışması bir hastalık değildir. Ancak bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. İlk akla gelen kalp sıkışmasına bir kalp hastalığının neden olduğudur. Kalp krizi ise bunlardan en korkulanıdır. Ancak hasta sadece kalbinin sıkıştığını hissediyorsa ve farklı da bir semptomu yoksa bunu kalp krizi olarak yorumlamak mümkün olmaz. Kalp sıkışması tiroit bezinin olağandışı aktivitesi, hipertansiyon, şeker hastalığı, kansızlık, aşırı kafein tüketimi, yorgunluk, uykusuzluk, stres, sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketimi gibi bir dizi farklı nedenden dolayı ortaya çıkmış olabilir.
Kalp Sıkışması Nedir?
Kalp sıkışması, hastanın göğüs kafesinin orta kısmında hissettiği sıkışma benzeri bir durumdur. Birçok nedeni olabilir. Kişi nefes almakta güçlük çeker, panik olur. Bunun sonucunda nabız da yükselir. Kalp sıkışması genellikle 1-2 dakika içinde kendiliğinden geçer. Bu süre zarfında kişilerin sakin kalmaları önerilir. Kalp sıkışması kalbin bir hastalığı neticesinde sıkıştıysa bunun nedeni kalp kaslarının yeterli miktarda oksijen alamamasıdır. Ancak bu sıkışma farklı organ ve dokulardan kaynaklanabilir. Hatta bir sağlık sorunuyla ilişkili de olmayabilir.
Kalp Sıkışması Neden Olur?
Kalbi sıkışan kişiler “kalp krizi mi geçiriyorum?” diye düşünerek şüpheye kapılabilirler. Ancak kalp krizi yavaşça başlar ve artarak devam eder, göğsün neredeyse tamamına yayılan bir ağrı vardır. Sıkışma ise bir anda olur ve tek bir noktadan gelir.
Kalp sıkışmasına neden olan birçok farklı durumdan bahsedebiliriz. Bu nedenleri kalple ilgili nedenler ve kalp dışı nedenler olarak ikiye ayırabiliriz.
Kalple ilgili nedenler
- Kalp krizi
- Kalp damar tıkanıklıkları
- Kalp yetmezliği
- Kalp spazmı
- Kalp kapağı hastalıkları
- Kalbin ritim bozuklukları
Kalp sıkışmasının kalple ilişkili olduğunu nasıl anlarız?
Kalp sıkışması kalpte oluşan bir hastalıktan dolayı ortaya çıktıysa çok daha farklı belirtiler bu sıkışma hissine eşlik eder. Bu belirtiler nelerdir?
- Nefes almada güçlük
- Göğüs ağrısı ve bu ağrının kola, sırta, çeneye veya boyna doğru yayılması
- İç sıkıntısı
- Göğüste baskı, gerginlik, yanma hissi
- Soğuk terleme
- Harekete bağlı ağrı (stabil angina)
- Dinlenme esnasında ağrı (kalp krizi)
Kalp sıkışmasına bu belirtiler eşlik ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Kişi, kalp krizi ya da kalp spazmı geçiriyor olabilir. Kişide kalp damar tıkanıklığı ya da kalp yetmezliği gibi ciddi kalp sağlığı hastalıkları söz konusu olabilir.
Kalp dışı nedenler
- Kas ve sinir sıkışmaları: İğne batması şeklindedir. Kişi bu batma/sıkışma halinde gelen acının kalbinden geldiğini düşünür. Ancak sıkışma kaburgaların arasındaki dokudan kaynaklanır. Stres, egzersiz, soğuk, klima bu sıkışma durumunu tetikler. 1-2 dakika içinde geçmesi beklenir. Bu durum Prekordiyal Yakalanma Sendromu olarak da adlandırılır.
- Heyecan: Sevinç ya da üzüntü halinde gelebilir.
- Kırık kalp sendromu (Takutsobo Kardiyomiyopatisi) : Sıkışmayla birlikte nefes darlığı ve göğüs ağrısı da olabilir. Bu haliyle kalp krizine benzer. Ancak kalpte yapısal bir sorun yoktur. Stres, korku, üzüntü gibi durumlar tetikleyebilir.
- Soğuk hava: Kalp atım hızını artırarak ve tansiyonu yükselterek kalpte sıkışma hissine neden olabilir.
- Tiroit bezinin düzensiz çalışması
- Hipertansiyon
- Kansızlık
- Diyabet
- Uykusuzluk ve yorgunluk
- Enfeksiyonlar
- Sigara kullanımı
- Aşırı kafein tüketimi
- Aşırı alkol tüketimi
- Reflü
- Akciğerle ilgili sorunlar
- Göğüs bölgesindeki kas-kemik ve kıkırdaklarda görülebilen problemler
Kalp sıkışması herhangi bir sağlık sorununa işaret de etmeyebilir. Ancak kişi sürekli bu sorunu yaşıyorsa, ailesinde bir kalp damar hastalığı geçmişi varsa ya da 40’lı yaşları geçtiyse zaman kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanıyla görüşmesi gerekir.
Tedavi
Tedavide esas olan, kalp sıkışmasını ortaya çıkaran durumu tespit etmektir. Bunun için hastaya bir dizi EKG, EKO, EFOR gibi kardiyoloji tetkiki yapmak gerekir. Sorun kalple ilgiliyse tedavisi planlanır. Farklı bir doku ya da organla ilişkiliyse hasta ilgili bölüme yönlendirilir.