Çocuklarda Kawasaki Hastalığı
19 April 2020Kawasaki Hastalığı
30 April 2020Merhaba size sık görülen bir doğumsal kalp hastalığını, kalpte delik türlerinden birisini Atrial septal defekti kısa adıyla ASD ‘yi YouTube Kanalımız Hasta Okulu Tv’de video ile anlatıyorum. İyi seyirler dilerim. Bizimle kalın, güncel kalın ❤️ Prof. Dr. Taner Yavuz | İstanbul Çocuk Kardiyoloji
Atrial Septal Defekt Nedir?
Kalbimizde 4 boşluk bulunur, üstte yer alan iki boşluğun adı atriumdur. Atrial septal defekt kısa adıyla ASD atriumlar arasında delik olmasıdır. Kalpteki bu delik geniş olduğunda kalbimiz normalden daha fazla çalışır. ASD doğuştan gelen bir hastalıktır, bazen tek başına bazen de diğer kalp hastalıkları ile birliktedir. Bazı hastalarda genetik geçiş çok güçlüdür ve ailede birden fazla hasta vardır.
ASD belirtileri nedir?
Atrial septal defekt bebek ve çocuklarda genellikle belirtiye neden olmaz. Ancak, ASD belirti vermese bile rutin çocuk doktoru muayenesinde kalp muayenesi sırasında ekstradan bir ses üfürüm duyulur. Belirti olup olmaması: defektin genişliğine; kalp içindeki yerleşimine; başka bir kalp hastalığı olup olmamasına bağlıdır. Çok nadiren defekt çok geniş olduğunda bebek ve çocuklarda belirti verebilir. Belirtiler kalp yetersizliğinden kaynaklanır. Bu belirtiler: bebeklerde emmeme; iyi beslenmeme; hızlı nefes alma; kilo alamama; büyümenin yavaşlaması ve sık solunum yolu enfeksiyonları geçirilmesidir. Fark edilmemiş ve tedavi edilmemiş orta ve geniş boyuttaki defektlerde belirtiler genellikle 40 yaş civarında çıkar. Bu belirtilerden bir tanesi kalbin hızlı atması yani taşikardidir. Kalbimiz atın dörtnala koşması gibi hızlı atar. Diğer belirtiler ise cildin mavi bir renk alması, nefes darlığı ve erken yorulmadır.
ASD nasıl tedavi edilir?
Küçük defektler genellikle 2 ila 5 yaş civarında kendiliğinden kapanır. Zaten kendiliğinden kapanması bile bu küçük deliklerin tedavi edilmesi önerilmez. Bu küçük defektler hem bir belirti vermez hem de kalbe ek bir yük getirmezler. Orta ve büyük genişlikteki ASD ’lerin kendiliğinden kapanma ihtimali oldukça azdır. Belirti vermeyen ASD ’lerde en az 2 yaşına kadar beklenir. Çünkü düşük bir ihtimal olsa da bu delikler kendiliğinden küçülebilir, kapanabilir. Belirti veren defektler ise ameliyatla ya da kateterle kapatılır. Günümüzde ASD ’ler en sık olarak kateter yöntemi ile kapatılır. Kateterle kapatma yönteminde cihaz kasıktan kalbe taşınır. Kateter kapama yönteminin ameliyata en önemli üstünlüğü kalbin durdurulmadan işlemin yapılmasıdır. Diğer avantajları ise göğsün açılmaması, yara izi bırakılmaması ve iyileşmenin kısa sürmesidir. Defektin çok geniş olması durumunda ya da kateterle kapamaya uygun olmaması durumunda ameliyat kaçınılmazdır. Ameliyatla tedavide delik yama dikilerek kapatılır.