Öğrenmede Kahvaltının Önemi
8 October 2019Çocuklar İçin Sağlıklı Atıştırmalık Seçimi
10 October 2019Çocuklarda beslenme şekli nasıl olmalıdır? Çocuklarda obezite her geçen gün artmaktadır. Çocuklarda fazla kiloluluk ve obezite üzerine dikkat kesinilmiş olunmasına rağmen, çocukların ne yemesi gerektiği söz konusu olduğunda çoğu ailelerin kafası hala karışabilmektedir. Çocuklarda beslenme konuları.
Çocuğunuzun ne kadar yemesi gerekir?
Yeteri kadar kalsiyum ve demir alıyor mu?
Fazla mı yağ tüketiyor?
Çocuğunuz küçük ya da büyük olsun, fiziksel ve zihinsel gelişimi için çocuklarda beslenme oldukça önemlidir. Yaşı ne olursa olsun çocukların ihtiyacı olan besinler aşağıda yer almaktadır.
Bebekler
Yaşamın bu döneminde mevzu neredeyse tamamen süt ile ilgilidir – anne sütü, mama veya ikisinin kombinasyonu. Anne sütü veya mama pratikte bebeğin ilk bir yılında ihtiyaç duyduğu tüm besinleri karşılayacaktır.
- Yaklaşık 6 aylıkken çoğu bebek demir ilave edilmiş bebekler için tahıllı gevrekler, ezilmiş meyve-sebze ve et püresi gibi katı gıdalara başlamak için hazırdır. Çünkü bebek 6-9 aylık olduğunda anne sütü gerekli olan demir ve çinkoyu yeteri kadar sağlayamaz, takviye edilmiş tahıllar ve et bu konuda özellikle anne sütü ile beslenen bebeklere yardımcı olur.
- Takviye gıdalara başladığınızda çılgınca yağ kısıtlaması yapmayın. Genel olarak 2 yaşın altındaki çocuklarda yağ kısıtlaması yapılması istenmez; çünkü sağlıklı miktarlarda alınan yağ bebeklerin beyin ve sinir gelişimleri için önemlidir.
1-3 Yaş ve Okul Öncesi Çağı
Bu yaş gruplarındaki çocuklar büyüme atağı yapar ve iştahları da hızlıca gelip azalabilir, bir gün iştahları çok iyiyken bir sonraki gün bir şey yemek istemeyebilirler. Bu normal bir durumdur, onlara sağlıklı seçimler sunduğunuz müddetçe ihtiyaç duydukları şeyleri alacaklardır.
- Vücudun yapı taşı olan kalsiyum güçlü, sağlıklı kemik ve diş gelişimi için gereklidir. Sütün vücut dostu olduğuna çocuklar bir türlü inanmasa ve aldırmasa da ihtiyaç duyulan kalsiyumun en iyi kaynağı süttür. Süt alerjisi, laktoz intoleransı olan veya sütü sevmeyenler için yine de umut vardır. Laktozsuz sütler, soya sütü, tofu, sardalya balığı, kalsiyum ilave edilmiş portakal suyu, tahıl gevrekleri ve yulaf ezmesi kalsiyum içeren bazı kaynaklardır.
- Bir başka önemli nokta liftir. 1-3 yaş arası çocuklar “hayır” kelimesini daha fazla kullanmaya başlar ve özellikle okul öncesi çocuklar yedikleri şeyler konusunda dik kafalı olurlar. Çocuklar lezzetsiz, karbonhidratlı diyetleri (tavuk nugget, kızartma, makarna gibi) tercih edebilir, ancak çocukları lif içeren meyve, sebze, tam tahıl ve fasulye yemeleri için teşvik etmenin tam zamanıdır. Lif yalnızca kalp hastalığı ve diğer bazı hastalıkları önlemekle kalmaz sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önler, bu da sizi ve çocuğunuzu mutlu eder.
İlkokul Çocukları
Hayvanları ve besinlerin nereden geldiğini öğrenen 6-7 yaşındaki çocukların aniden vejetaryen olmaya karar vermesi sıradışı bir durum değildir. Bu, çocuklarınız yeteri kadar protein almayacağı anlamına gelmez; protein aldığımız tek kaynak hayvansal dokular değildir. Pirinç, fasulye, yumurta ve fıstık ezmesinde de protein vardır. Bu yüzden çocuğunuz bir hafta veya yaşam boyu etsiz bir yaşam sürse bile yine de yeterli miktarda protein alacaktır.
Fazla miktarda alabilecekleri şeyler şeker, yağ ve sodyum olabilir.
- Bu dönem çocukların okula ilk gittikleri ve özellikle de kendi başlarına kantine gittikleri için ne yiyeceklerine daha çok karar verdikleri bir dönemdir. Pasta, şeker, cips ve diğer abur cuburlar öğle yemeğini geçiştirdikleri şeyler olabilmektedir.
- Vücudun şeker, yağ ve sodyuma ihtiyacı vardır, ancak aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerekir, fazla miktarda alınması istenmeyen kilo artışlarına ve bazı sağlık problemlerine yol açabilmektedir.
- Çocuğunuzun öğle yemeğini paketleyin veya öğle yemeği menüsünü gözden geçirin ve işlerin yolunda gitmesini sağlayacak sağlıklı seçimler yapmalarını teşvik edin.
Ergenlik Öncesi (9-12 Yaş) ve Ergenlik Dönemi
Ergenliğe girildiğinde gençlerin yaşayacağı değişimler için kalori ihtiyacı artar. Ne yazık ki bazısı bu fazla kaloriyi fast food veya besin değeri çok az olan abur cuburlardan karşılar.
- Bazı adölesanlar aksi istikamette hareket eder. Kalori, yağ ve şeker alımını kısıtlar. Ergenlik çağı çocukların kilo ve vücut şekli bilinçlerinin de oluşmaya başladığı dönemdir. Bazısı için bu durum yeme bozuklukları veya bazı sağlıksız davranışlara neden olabilir. Anne ve babalar çocuklarının yeme alışkanlığındaki değişikliklerin farkında olmalı ve en azından haftada birkaç kez ailece yemek yemelidirler.
- Kalori gibi kalsiyum ihtiyacı da yüksektir. Bu dönemde kalsiyum her zamankinden daha önemlidir; çünkü kemik kitlesinin büyük kısmı bu dönemde yapılır. Çocukları süt ve süt ürünleri veya kalsiyumdan zengin alternatiflere yönlendirmek daha fazla kalsiyum almalarına yardımcı olacaktır.
- Belirli bir besinden daha fazla ihtiyaç duyup duymadığının belirlenmesinde çocuğunuzun cinsiyeti rol oynayabilir. Örneğin, ergenlik dönemindeki kız çocuklarının demir ihtiyacı menstrüasyon sırasında kaybetmeleri nedeniyle aynı yaş grubundaki erkeklere göre daha fazladır, erkeklerin ise protein ihtiyacı kızlara göre bir miktar daha fazladır.
Yaşına bakmaksızın çocuklarınızın sağlıklı beslenmesini sağlamak devamlı vermeniz gereken bir savaştır ve uğrunda savaşılmaya değer bir savaştır. Sağlıklı bir çocuk sağlıklı bir yetişkin olur ve çocuklarınız bunu ancak ve ancak sizin desteğiniz ve rehberliğiniz ile gerçekleştirebilir.