Çocuklar Neden Yemek Yemez?
6 October 2019Öğrenmede Kahvaltının Önemi
8 October 2019Çiftçiler asırlardır istenen özellikleri ortaya çıkarmak ve daha az kullanışlı olanları baskılamak için bir hayvan veya bitki bir benzeri ile melezlenerek seçici üreticilik pratiğini geliştirmiştir. Biyomühendislik ise bu sınırların ötesine geçmeye zorlamaktadır. Günümüzde bilim insanları genler ile oynayabilmekte ve ilişkisiz türlerden yeni türler oluşturabilmektedir. Biyomühendislik ile üretilen gıdalar ve katkı maddeleri geleneksel ürünlerin güvenlik standartlarını karşılamalıdır.
Güvenlik
Gıda üreticileri sattıkları bu tür biyomühendislik ürünü gıdaların güvenilir olduğunun garantisini vermek zorundadır. Tarım Bakanlığı devlet tarafından denetlenen alanlarda üretilen et ve süt ürünlerini piyasadan kaldırma yetkisine sahiptir.
Alerjik Reaksiyon Riski
Genetik materyal transferi ile ilişkili endişe edilen bir alan da bir gıdadan başka birine tanıtılan proteinlerin ilk gıdaya hassasiyet gösteren insanlarda alerjik reaksiyon yaratabilme ihtimalidir. Örneğin, normalde yer fıstığı içinde bulunan bir proteini üretmek için yetiştirilen bir domates yer fıstığına alerjisi olan kişilerce yendiğinde hayati tehlike oluşturabilecek belirtilere neden olabilir. Bu nedenle gıda geliştiricileri süt, yumurta, buğday, balık, fındık, ceviz ve bakliyatlar gibi gıdalara alerjisi olan insanlar için güvenli olduğunu bilimsel olarak kanıtlamak zorundadır. Alerji nedeni olarak bilinmeyen bitkiler ve diğer kaynaklardan elde edilen proteinlerin alerjik reaksiyonlara neden olacağını öngörmek imkansızdır. Yine de biyomühendislik ürünü gıdaların yapısı bilinen bir alerjene benzerlik gösterip göstermediği bilim insanları tarafından incelenebilmektedir. Benzerlik varsa ileri incelemeler ile alerjik çapraz reaksiyon ihtimali olup olmadığı gösterilebilmektedir.