Kalp Atışı Kaç Olmalı
17 January 2022Kalbi Rahatlatmak İçin Ne Yapmalı?
24 February 2022Kalp hastalarına hareketsiz yaşam tarzından kaçınmalarını öneririz. Çünkü hareketsiz yaşam ve obezite kalp damarlarını tıkayarak kalp hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Kişi tedavi görmüş ve damarları açılmış olsa da sağlıksız yaşam tarzından dolayı kalp damarları yeniden tıkanabilir. Farklı kalp hastalıklarıyla karşılaşmak durumunda kalabilir.
Şüphesiz ki toplumun tamamı için hareketli yaşam tarzı en sağlıklı olanıdır. Bir kalp hastalığı tanısı almış ve/veya tedavisi görmüş hastalar için de durum aynıdır. Ancak bu kişilerin spor yaparken daha temkinli olmaları gerekir. Bazı sporlardan uzak durmakta fayda vardır. Rekabete, temasa, aşırı ve patlayıcı güce dayalı sporlardan kaçınmaları gerekir.
Kalp Hastalarının Yapmamaları Gereken Sporlar Nelerdir?
Kalp hastalarının genel olarak yapmamaları gereken bazı sporlar vardır. Ancak bu sporların her hastanın kendi özel durumuna göre değişebileceği unutulmamalıdır. Temelde hastalarımızın kendilerini aşırı yoran, strese sokan, fiziksel dayanıklılığa bağlı sporları yapmalarını istemeyiz. Bunlar nelerdir?
- Patlayıcı güç gerektiren sporlar (halter, barfiks, kısa mesafe koşu)
- Temasa dayalı sporlar (boks, güreş, futbol)
- Aşırı rekabet halinde olunan sporlar (yüzme ya da koşu yarışı, tenis maçı)
- Uzun süre devam etmek gereken, aşırı dayanıklılık isteyen sporlar (uzun mesafe koşu/yüzme/bisiklet, maraton, triatlon)
Kalp hastalıklarıyla en sık 50’li yaşlardan sonra karşılaşırız. Hastalarımızın çok büyük bir kısmı da zaten bu tür ağır sporlarla ilgilenmez.
Kalp Hastaları Spor Yapamaz mı?
Kalp hastaları spor yapamaz gibi bir durum söz konusu değildir. Kalp hastasının mutlaka spor yapması ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemesi gerekir. Spor yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, yapılan sporun rekabet amacı taşımamasıdır. Kalp hastalarına hangi sporlar önerilebilir?
- Tempolu yürüyüş
- Yüzme
- Golf
- Hafif tempoda koşu ve bisiklet
- Masa tenisi
Hastalarımız ayrıca antrenman amacıyla, partnerleriyle rekabete girmeden tenis, basketbol gibi sporları da yapabilir.
Kalp Hastaları Profesyonel Sporcu Olabilir mi?
Doğumsal ya da edinsel kalp hastalıkları kimi zaman, uzun yıllar boyunca bir belirti vermiyor. Kişi spor yapıyor, profesyonel sporcu oluyor ve yaşamına sağlıkla devam ediyor. Kişinin bir sağlık sorunu yoksa rutin spor taramasında yapılan EKO, EKG ve EFOR gibi testlerde de bir sorun görülmeyebiliyor. Ancak kariyerlerinin bir noktasında bu sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Örneğin kalbinde ritim bozukluğu olan 29 yaşındaki ünlü futbolcu Christian Eriksen’ın müsabaka esnasında kalbi durmuş, neyse ki yapılan müdahaleler neticesinde hayata dönmüştü. Bu olayın ardından futbolcunun kalbine ritim bozukluğunu önleyen bir pil takılmıştı. Yakın zamanda futbolcu ile takımı arasındaki sözleşme feshedildi. Çünkü futbol oynadığı İtalya’da bu tür sporcuların profesyonel spor yaşamına devam etmelerine izin verilmiyor. Ancak kimi zaman da bu sporcular tedavilerini oluyor ve kariyerlerine devam ediyor.
Spor Yapan Kalp Hastalarına Tavsiyeler
- Sigara içiliyorsa bırakılmalı ve ağır sporlardan kaçınılmalıdır.
- Aşırı sıcak, soğuk ve nemli havalarda spor yapılmamalıdır.
- Spor, yemekten 2-3 saat sonra yapılmalıdır.
- Spor esnasında nabız kontrol altında tutulmalıdır. Bunun için basit bir kol saati edinilebilir.
- Spordan önce mutlaka ısınmak gerekir.
- Mümkünse her gün, değilse haftada en az 3 kez spor yapılmalıdır.
- Kalp hastaları için en uygun spor, tempolu yürüyüştür. 1 saat boyunca eğimsiz bir yolda her gün yürünebilir.
- Spor esnasında nefes daralması, çarpıntı ya da göğüs ağrısı olursa spor kesilmeli ve hekime başvurulmalıdır.
- Spor esnasında su tüketmeye özen gösterilmelidir.
- Duşta, denizde, havuzda aşırı soğuk sudan kaçınılmalıdır.
- Kaplıca, sauna, buhar odası gibi havanın azaldığı ve yüksek sıcaklığı olan ortamlarda bulunmamak gerekir.
- Bir anda sıcaktan soğuğa ya da soğuktan sıcağa geçilmemelidir.