Çocuklarda Açık Kalp Ameliyatı
19 July 2019Doğumsal Kalp Hastalıkları Nelerdir?
6 August 2019Çocuklarda kalp hastalığı belirtileri çocuğun yaşına göre farklılık gösterebilir. Yaklaşık her 100 çocuktan 1’si kalp hastalığı ile doğar. Bunlara doğumda var olduğu için doğumsal kalp hastalığı ya da konjenital kalp hastalığı deriz. Çocuklarda bu doğumsal kalp hastalıklarının yanı sıra miyokardit, romatizmal kalp hastalığı gibi sonradan kazanılan yani edinsel kalp hastalıkları da olabilir. Çocuklarda kalp hastalığı belirtileri aşikar olabildiği gibi hiç belirtisi de olmayabilir. Kalp hastalığı belirtileri çocuklarda bazen zaman içerinde ve yavaş yavaş gelişebilir. Örneğin halsizlik ve erken yorulma zaman içerinde belirginleşebilir. İşte belirtilerin bu şekilde yavaş yavaş ortaya çıkması tanı konulmasını geciktirebilir. Bazen de düzensiz kalp atımı yani aritmi gibi durumlarda ise belirti daha aşikardır ve kalp rahatsızlığını işaret edebilir. Kalp hastalıklarında karşılaştığımız başlıca belirtiler; morarma, iyi emmeme, tartı alamama, efor kapasitesinde azalma, aşırı terleme, göğüs ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma gibi şikayetlerdir.
Belirtilerin dışında doktor muayene bulgusu da hastalık tanısı sürecini hızlandırır. Çok sayıda bulgu olmakla birlikte en dikkati çeken kalpte üfürüm duyulmasıdır. Kalpte üfürüm kalp atımları arasında steteskopla işitilen fazladan sestir. Çoğunlukla hastalık olmadığı halde duyulur, buna masum üfürüm deriz. Ancak üfürüm çocuklardaki kalp rahatsızlıklarında da en sık karşılaşılan bulgulardandır.
Bebeklerde Kalp Hastalığı Belirtileri
-
-
- Benzer belirtiler diğer organların hastalıklarda da görülebilir, ayırt edilmeyebilir.
- Morarma (Siyanoz)
- Bebekler doğmadan önce yani fetüs iken daha az oksijenle yaşamaya alışıktır. Oysa doğumdan sonra kan oksijen düzeyi sağlıklı bir erişkininki kadar yüksek olmalıdır. Bebeğin oksijeni azaldığında cildinde mavimtırak bir renk morarma gelişir. Tıpta biz buna siyanoz deriz. Günümüzde birçok hastanede yenidoğan bebeklere pulse oksimetri taraması yapılmaktadır.
- İyi Emmeme ve Tartı Alamama
- Çocuklarımız iyi beslenirse iyi gelişirler. Büyümenin aksaması kalp yetersizliğinden kaynaklanabilir. Dolaşım yetersizliği vücudun ihtiyacını karşılayamaz.
- Sık Nefes Alma (Takipne)
- Bebekler solunum sıkıntısı varmış gibi daha sık nefes alırlar. Sık nefes almaya tıpta takipne denir. Kalp rahatsızlıkları daha fazla enerji harcanmasına ve iyi emmemeye neden olduğundan bebeğin tartı alımı azalır.
- Terleme
- Emme ve beslenme sırasında aşırı terleme olabilir ama diğer belirtilere oranla daha az görülür.
-