Çocuğunuz Spora Hazır mı?
7 August 2019Okul Çocuğu Spor Motivasyonu Nasıl Olmalı?
7 August 2019Futbol ya da basketbol oynayan çocuk topluluğundan daha sevimli bir şey yoktur, ama hareketli olmalarının en iyi yolu bu mudur? Muhtemelen değil. Takım sporları okul öncesi çocuklar için bir araya gelme ve egzersiz yapma şansı yaratır ancak onlar için oldukça karmaşık olabilir.
Okul Öncesi Çocuklar Spor Yapmalı mı?
4-5 yaşlarındaki çocuklar için çok basit kurallar bile anlamaları için zor gelebilir. Maç sırasında çocuğunuzun yanlış yöne doğru koştuğunu gördüyseniz bunu zaten biliyorsunuzdur.
Temel soru okul öncesi çocuklar “spora hazır mı” sorusunun cevaplanmasıdır. Bu çocuklarda topu atma, yakalama ve bunları sıra ile yapma gibi temel spor becerileri henüz olgunlaşmamıştır. Bu yüzden hayal kırıklığı yaşayabilirler ve ileride gerçekleştirecekleri spor katılımları için cesaretleri kırılabilir. Çocuğunuzun futbol ya da başka bir takım sporu yapmasına karar verirseniz temel beceriler üzerinde odaklanan küçük bir topluluğu seçin.
Antrenörün tutumu ve diğer ailelerin spora yaklaşımı da önemlidir. Her şeyden önce takım sporları eğlenceli olmalı, can sıkıcı değil. Çocuğunuz eğlenmiyorsa, sebebini sorun, sorunu çözmeye çalışın veya başka bir aktivite bulun.
Henüz çocuğunuzu bir takım sporuna kayıt ettirmediyseniz, endişe etmeyin. Büyüyüp rekabetçi olmak istediklerinde nasıl avantajlı olmaları gerektiği ile ilgili çok şey söylenir. Ancak temel becerileri öğrenen ve hareketli olmayı seven çocuklar biraz büyüdüklerinde kolaylıkla o spora bağlanabilir.
Okul Öncesi Çocuklar Nasıl Hareketli Tutulabilir
Okul öncesi çocuklar için spor şart değilse, peki bu yaştaki çocukların programında ne olmalı? Çocuğunuzu eğlenceli ve ilgi çekici aktivitelerle tanıştırın, ancak yeteneklerinin üzerinde olmamasına dikkat edin. Bu çocuklar sekmeyi, atlamayı ve zıplamayı öğrenmektedir, birkaç saniyeliğine tek ayakları üstünde dengede durabildiklerini, topu yakalayabildiklerini, takla atabildiklerini göstermeyi severler.
Ayrıca yüzme, doğa yürüyüşü, dans etme ve 3 tekerlekli bisiklet sürmek gibi aktiviteleri de severler. Bunların hepsi yetenek ve koordinasyonlarını geliştirir. Değişik hareket ve becerilerin üzerine gitmeleri için çocukları farklı aktivitelerle tanıştırmak çok önemlidir.
Okul Öncesi Çocuklar Her Gün
- En az 60 dakika yapılandırılmış fiziksel aktivite yapmalıdır (yetişkin gözetiminde)
- En az 60 dakika yapılandırılmamış fiziksel aktivite yapmalıdır (serbest oyun)
- Günün herhangi bir zamanında 1 saatten fazla hareketsiz kalmamalıdır (uyku hariç)
Yetişkin gözetiminde yapılan aktivite sizin de dahil olabildiğiniz aktivitelerdir. Çocuklar anne babalarını oyun oynarken görmeyi çok sever, onları harekete teşvik eder. Bunu yapmak aynı zamanda hareketli olmanın ailenizin günlük rutininin bir parçası olduğunu da gösterir. Arka bahçede top atmak, yakalamak ve topa vurmak gibi temel becerilere çalışmak, koşmak ve oyun oynamak ya da mahallenizdeki parkta bulunan oyun aletlerini kullanmak tüm aile için eğlenceli olabilir.
Okul Öncesi Çocuklarla Birlikte Yapabileceğiniz Diğer Aktiviteler
- Zıplama, sekme ve geri geri yürüme ile birleştirebileceğiniz “yağ satarım, bal satarım” gibi oyunlar.
- Kale oluşturarak topa ileri veya geri geri vurmak.
- Donma oyunu.
- Heykel gibi durarak dengede durmaya çalışmak.
Fiziksel aktivitelerden hoşlanan çocuklar yaşamları boyunca hareketli olma eğiliminde olur. Formda kalarak öz güvenleri gelişir, sağlıklı bir kiloda kalırlar. Hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıkların görülme riski azalır.