Çocuklarda Spor Fizyolojisi
19 July 2019Wolf Parkinson White (WPW) Sendromu
19 July 2019Düzenli yapılan fiziksel aktivitenin birçok faydası vardır, ancak çocuklarınızı buna nasıl teşvik edeceksiniz, spor motivasyonu nasıl olmalı?
Biliyoruz ki, hareketli çocukların vücutları istedikleri ve yapmaları gereken şeyleri daha kolay yapabilir.
Hareketli Olmanın Faydaları
Düzenli egzersizin faydaları şunlardır:
- Güçlü kemik ve kaslar
- Sağlıklı bir vücut ağırlığı
- Tip 2 diyabet riskinde azalma
- Daha iyi bir uyku
- Hayata karşı daha iyi bir bakış açısı
Fiziksel olarak aktif çocukların okul başarısı, motivasyonu ve odaklanmaları daha iyidir. Fiziksel becerilere sahip oldukça her yaşta güvenleri de artar.
Çocukları Fit ve Zinde Tutmak
Çocukları oyun alanlarında gören herkes birçoğunun fiziksel açıdan aktif olduğunu ve gezinmekten hoşlandığını bilir. Ancak salıncağın en tepesine tırmanmalarının veya oyun parkındaki demir çubuklarda sallanmalarının çocuklara ömürleri boyunca zinde olma şansı vereceği pek bilinmez.
Spor ve Fizik Aktiviteye Engel Durumlar
Çocuklar büyüdükçe yapmaları gereken günlük aktiviteler konusunda bazı zorluklar ortaya çıkabilir.
Bunun nedenleri:
- Okulda artan talep
- Bazı çocuklarda bulunan “sporlarda başarılı olamıyorum” duygusu
- Aktif/hareketli bir rol modellerinin olmaması
- Ailelerin yoğun iş temposu
Çocukların hareketli olmak için isteği ve zamanı olsa bile bazı aileler çocuklarının serbestçe mahallede dolaşmasına kolay kolay müsaade etmeyebiliyor. Böylece hareket alanları kısıtlanabiliyor.
Tüm bu engellere karşın aileler çocuklarına spor motivasyonu ve fiziksel aktiviteyi aşılayabilir. Sporu günlük yaşamlarına yerleştirmelerine yardım edebilir. Böylece yetişkin dönemlerine dek sürecek sağlıklı bir alışkanlık kazanmaları sağlanabilir.
Spor Motivasyonu İçin Öneriler
Düzenli yapılan fiziksel aktivitenin birçok faydası vardır, ancak çocuklarınızı buna nasıl teşvik edeceksiniz, spor motivasyonu nasıl olmalı?
Başarı duygusu spor motivasyonu için oldukça etkilidir
İşte size 3 ipucu
Temel spor motivasyon önerileri dikkatle uygulandığında çocuğunuza sporu sevdirebilir.
-
Çocuğun yaşına uygun aktiviteler seçin
Doğru aktivitenin seçilmemesi çocuklarda bıkkınlık ve sıkılmışlık hissi yaratabilir.
-
Çocuklara hareketli olmak adına fırsatlar yaratın
Onlara araç gereç sağlayarak, derslere veya spor takımlarına yazdırarak, oyun alanlarına götürerek hareketli olmalarını kolaylaştırın.
-
Odak noktanız eğlenmek olsun
Çocuklar keyif almadıkları bir şeyi yapmayacaktır. Spor motivasyonu için çocuktaki hem iç motivasyonu hem de dış motivasyonu harekete geçirilmelidir.
Çocuklar bir aktiviteden zevk alırsa onu daha fazla yapmak ister. Yüzmek veya bisiklet sürmek olsun herhangi bir beceriye çalışmak çocukların yeteneğini geliştirir ve özellikle de emeklerinin farkına varılır ve takdir edildiğinde onlara başarı duygusu verir. Bu iyi hisler genellikle çocukların aktiviteye devam etmesini ve hatta başka şeyler denemesini sağlar.
Yaşa Uygun Aktiviteler
Çocuklarda spor motivasyonu ve fiziksel aktivite için en iyi yol spor ve fiziksel aktiviteyi günlük rutin yaşantılarının içine katmaktır. 1-3 yaş ve okul öncesi dönemdeki çocuklar günde birkaç kez aktif oyun oynamalıdır. 6-17 yaşındakiler günde en az 60 dakika fiziksel aktivite yapmalıdır. Bu evde oyun oynamak, okuldaki aktif zamanlara ve spor derslerine katılım olabilir.
Spor motivasyonu için yaşa göre öneriler şunlardır;
Okul Öncesi Dönem
Topa vurmak/topu atmak, elim sende oynamak, tek ayak üstünde sekmek, destek tekerlekli bisiklet sürmek ve engel parkurunda koşmak gibi önemli motor becerilerin gelişmesi için bu yaş grubundaki çocukların oyun ve egzersize ihtiyacı vardır.
Çocuğunuz için doğru spor ve aktivite seçimi zorlu bir süreç olabilir
Bazı spor klüpleri 4 yaşındaki çocukları kabul etse de biraz daha büyüyünceye dek organize takım sporları önerilmemektedir. Bu yaşlardaki çocuklar karmaşık kuralları anlayamaz ve genellikle spor yapmak için gerekli olan dikkat düzeyleri, becerileri ve koordinasyonları eksiktir. Takım sporu yapmak yerine temel becerilerini geliştirmek için çalışabilirler.
Okul Çağı
Okul çağındaki çocuklar ekran karşısında daha fazla zaman harcar. Eğlenecekleri ve başarı duygusu tadabilecekleri bir fiziksel aktivite bulma konusunda aileler sıkıntı yaşar. Futbol ve basketbol gibi geleneksel sporlardan dövüş sanatları, bisiklet ve doğa yürüyüşüne kadar liste uzar gider.
Okul yıllarının başında temel becerileri ve basit kuralları öğrenirlerken atletik açıdan göze çarpanlar da olabilir. Çocuklar büyüdükçe yetenek ve kişiliklerindeki değişiklikler dikkat çeker. Özveri ve ilgi düzeyleri genellikle yetenek ile paralel seyreder. Bu yüzden çocuğunuz için doğru aktiviteyi bulmak oldukça önemlidir. Bu yıllarda okul programı yoğunlaşmaya başlar, ama serbest oyun için zaman ayırmayı da unutmamak gerekir.
Ergenlik
Aktif olmak söz konusu olduğunda ergenler için birçok seçenek mevcuttur. Bunlar okul sporlarından yoga ve kaykay gibi okul sonrası yapılabileceklere kadar geniş bir yelpazedir. Okul ve diğer sorumluluklar arasında yer alacak bir egzersiz planı oluşturmak iyi bir fikir olacaktır.
Ulaşımlarını, gerekli teçhizat ve ekipmanlarını (egzersiz kıyafetler vs) sağlayarak çocuklarınızın egzersiz yapmasını kolaylaştırabilirsiniz. Bazen utangaç çocuklarda uygun kıyafet ve ayakkabılar bisiklet sürerken veya spor salonuna giderken kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlar.
Çocukların Sporcu Kişiliği
Çocukların yaşına ilaveten spor motivasyonu için sporcu kişiliklerini dikkate almak da önemlidir. Yaş arttıkça, kişilik özellikleri, genetik faktörler ve sportif yetenekleri çocukların spora ve diğer fiziksel aktivitelere katılma eğilimini daha çok etkiler.
Aşağıdakilerden hangisi çocuğunuzu daha iyi tanımlıyor?
1. Sporcu olmayan
Bu çocuklarda sportif yetenek, fiziksel aktivitelere ilgi yoktur.
2. Sıradan sporcu
Bu çocuklar hareketli olmaya heveslidir; ancak yıldız bir oyuncu değildir ve yarışmalı sporlarda cesaretleri kolay kırılabilir.
3. Sporcu
Bu çocukların sportif yetenekleri vardır, bir spor veya aktiviteye bağlıdır ve aktivite zamanı ve yoğunluğunu devamlı arttırırlar.
Çocukların spor mizaçlarını anlarsanız doğru aktiviteyi bulma ve yeteri kadar egzersiz yapmalarına daha kolay yardım edersiniz. Bazı çocuklar spor yapmaktan mutlu olur ve normal bir katılımcı kadar fit olurken bazıları ise mükemmeliyeti arar.
Örneğin sporcu olan çocuklar basketbol takımında olmak isterken sıradan sporcu olanlar oyun alanlarında oynamaktan hoşlanır. Sporcu olmayanların ise fiziksel olarak aktif olmak için ailelerinin yardımı ve teşvikine ihtiyaç duyar. Spor motivasyonu gerekir. Bu yüzden bu çocukları hareketli olmaları için yüreklendirmek oldukça önemlidir.
Sporcu kişilikleri ne olursa olsun tüm çocuklar fiziksel olarak fit ve zinde olabilir. Ailelerin olumlu tutumu, motivasyonu egzersiz yapmaya gönlü olmayan çocuklara yardım edecektir.
Kendiniz de hareketli olun ve çocuklarınızın ilgi duyduğu şeyleri destekleyin. Buna yeteri kadar erken başlarsanız aktivite çocuğunuzun ve ailenizin günlük yaşamının bir parçası haline gelecektir.